Vuonna 2008 olin viikon ajan tutustumassa FC Barcelonan toimintaan. Pääsin seuraamaan ja osallistumaan seuran harjoituksiin ja loukkaantuneiden pelaajien kuntoutukseen. Tuon viikon aikana oivalsin Suomesta puuttuvan täysin toimijan, jolla olisi resurssit ja tietotaito palvella urheilijoita ja aktiiviliikkujia tavalla, joka pystyisi saumattomasti yhdistämään suorituskykyä parantavan harjoittelun ja kuntoutuksen. Kuinka urheilija pystyisi harjoittelemaan - terveenä tai loukkaantuneena - tuloksellisesti ja turvallisesti? Ymmärsin, että meillä ei tuolloin edes ollut käytössä menetelmiä ja välineistöä, jolla pystyisimme kehittämään urheilijan fyysisiä ominaisuuksia ihmisen anatomiaan, fysiologiaan ja liikkeen biomekaniikkaan parhaiten sopivin tavoin.
Samaa kysymystä olivat pohtinut noin kolmekymmentä vuotta aiemmin NFL:n ensimmäinen fysiikkavalmentaja Marv Marinovich. Ennen fysiikkavalmentajana toimimista Marinovich oli työskennellyt Oaklan Raidersin kykyjenetsijänä. Hänen toimenkuvaansa kuului ympäri Yhdysvaltoja matkustelu ja etsiä parhaita mahdollisia urheilijoita ja amerikkalaisen jalkapallon pelaajia Raidersin joukkueeseen. Hän näki vuosien aikan tuhansia pelaajia vieraillessaan kymmenissä yliopistoissa seuraamassa pelaajien harjoittelua ja pelejä. Hän teki heistä yhden merkittävän ja käänteentekevän huomion - ne pelaajat jotka olivat parhaita nostamaan punttia olivat useimmiten huonoimpia urheilullisesti. He olivat hitaita, kankeita, he liikkuivat kulmikkaasti ja olivat useimmiten loukkaantuneina. Ongelmat johtivat siihen miten he harjoittelivat.
Fysiikkavalmentajana Marv ymmärsi, että klassiset voimannostoharjoitteet eivät optimaalisesti sovellu urheilijan tarpeisiin vaan tarvitaan uusia menetelmiä ja tapoja harjoitella. Tarvitaan urheilijan fyysisten ominaisuuksien kehittämiseen rakennettu harjoitussysteemi, jolla pystytään kokonaisvaltaisesti kehittämään urheilijan urheilullisuutta vastaamaan lajin asettamiin haasteisiin. Näin syntyi Marinovich Training Systems.
Kaksi vuotta myöhemmin, vuonna 2010 Viljo aloitti kouluttautumaan Kaliforniassa SSL harjoituskeskusessa Marv Marinovichin luomaan harjoitussysteemiin. Harjoitussysteemin pohjautuu valmennusopilliseen tutkimusnäyttöön, mutta suurin arvo oli käytännön tekemisen korkeat standardi, keskushermoston vasteen kehittäminen ja ymmärrys urheilullisen liikkeen erinomaisuuden standardeista.
Vuonna 2011 SSL Turku aloitti valmennus ja fysioterapiatoiminnan hotelli Caribian tiloissa 110 neliön tiiviissä salissa. Nyt vuonna 2024 SSL sijaitsee Leaf:n vanhassa suklaatehtaassa 1000m2 tiloissa ja on tunnettu urheilijan suorituskyvyn ja fysioterapian edelläkävijänä ja erikoisosaajana. Vankan juniori ja ammatilaisiurheilija asiakaskunnan lisäksi SSL on viime vuosina laajentanut toimintaansa myös muihin liikunta- ja hyvinvointipalveluihin. Erityisesti haastavista tuki- ja liikuntaelinongelmista kärsivät asiakkaat hakeutuvat fysioterapiaan SSL:lle. SSL Finlandin uniikin harjoitussysteemin kulmakiviä ovat anatomia, kuormitusfysiologia, biomekaniikka sekä moderni valmennusopillinen kokonaistutkimusnäyttö.